Proč očkovat mladé

Výroba vakcín v Evropě významně vzroste, firmy dostaly zelenou

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) doporučil změny v registraci u vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna. V praxi to znamená, že významně naroste jejich výrobní kapacita a navýší se tak i dodávky těchto vakcín proti covid-19 v EU.

O rozhodnutí EMA informoval na svých webových stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv. „EMA schválila zvětšení velikosti šarží („scale-up“) a souvisejícího procesu v místě výroby vakcíny společnosti Pfizer ve městě Puurs, Belgie,“ uvedl úřad.

V praxi to znamená, že farmaceutické společnosti mohou navýšit výrobní kapacitu svých závodů. Očekává se tak vyšší dostupnost vakcín Comirnaty pro evropské trhy.

Podobně EMA postupovala u vakcíny společnosti Moderna. V tomto případě doporučila schválit nové plnicí linky v závodu firmy ve španělském městě Rovi. Ta umožní navýšení činností spojených s plněním do lahviček. I zde tak výroba vakcín významně naroste.

Obě společnosti vyrábějí své očkovací látky jako mRNA vakcínu. SÚKL však upozorňuje, že EMA je v neustálém dialogu se všemi držiteli rozhodnutí o registraci vakcín proti covid-19 s výrobou na území EU. Pokud tak bude možnost navýšit kapacity i u dalších výrobců, učiní tak i u nich.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *